Welkom op de SRS, Surplus Radio Society website.

 

Sinds maart 2017 bent U bezoeker 67717 en het totaal aantal pagina’s is over deze periode 324921 keer bezocht.

Plaatje van prentenboek, inhoudelijke taferelen niet meer van deze tijd, maar wel mooi gemaakt.  Doel: inleiding voor verlanglijstje SRS                                                                               
Verlanglijst van de SRS: 
1-een Secretaris  2-Redactiemedewerkers 3-Kopij 
4-Commissiemedewerkers 

Jubileumjaar 2020

Al onze activiteiten staan onder druk vanwege het Corona virus.
We houden u op de hoogte via website, nieuwsbrieven, bulletin en ook op de SRS netten.

Belangrijker is dat u allen er goed en gezond doorheen komt, zodat we in de toekomst weer verder kunnen als vanouds.

De vereniging: het SRS logo –  De doelstelling: de WS19 set  –  De toekomst: de leeuwen die de vereniging en de doelstelling voor in de toekomst bewaken. 25 jaar nostalgie, met stukjes van Dick PA2DTA.
Thema: “Er was eens……….”
nummer 7

kijk hier 

SRS headlines


Wij zoeken leden die bestuursfuncties kunnen vervullen, tevens redactie en commissiewerk. Contact SRS bestuur


Iedere zondag CW ronde om 9:15 uur door Piet, PA0CWF op 3568 kHz  en de AM ronde om 10:00 uur op 3705 kHz , locale tijden.  meer details PA25SRS


Op de woensdagavond van 19.00 tot +/- 19.45 uur, lokale tijd, is er een ronde in USB voor onderling verkeer / qso, voor de gebruikers van surplus SSB equipment op 3705 kHz. Na de USB-ronde is om 20.30 uur nog een CW-ronde, zie info bij CW ronde.


Van één onzer lezers, een interessant artikel over een weinig bekend onderwerp.
Het onbekende alarmeringssysteem van de landmacht   met een vraag!!


Het filmpje over de WS62 heeft een make-over gehad en is nu voorzien van Engelse ondertitels.
Gemaakt door Theo Faber van FinalActMedia.
Te zien rechts onderste filmpje. SRS dumpschool, opgenomen in museum Jan Corver te Budel.

Evenementen


De SRS technodag op 12 december kan helaas niet doorgaan vanwege de beperkingen aangaande het CoronavirusMaandag 28 t/m dinsdag 29 december het SRS midwinter-rendezvous

Cor PA0AM, Gerard PA0GRI en misschien Tjerk, PA0SBV zullen vanaf Kootwijkerbroek deelnemen en ondersteunen het rendezvous.
Het rendezvous is georganiseerd door Martin, PE1BIW.  meer info


Bericht van onze ex Zuidelijke Nederlanden. Onze buren, de Belgische zendamateurs van de UBA

De Canadese troepen hadden reeds tijdens de Tweede Slag bij Ieper (22 april – 24 mei 1915) een zware tol aan mensenlevens betaald.
Hun rangen werden aangevuld met verse, veelal jonge vrijwilligers en het Canadese legerkorps werd in maart 1916 ingezet langs de Ieperboog, ten zuiden van de Meenseweg.
De Canadese 2de Divisie kende meteen haar vuurdoop tijdens de gevechten nabij Sint-Elooi (27 maart – 16 april 1916). Deze divisie zou in deze korte periode maar liefst 1375 verliezen te betreuren hebben.
De Canadese 3de Divisie zou het nog zwaarder te verduren krijgen tijdens de ‘Slag bij Mount Sorrel’ (2 – 13 juni 1916), in de omgeving van het gedenkteken van Hill 62. Toen vormde Sanctuary Wood het centrum van de gevechten.
De Canadese 3de Divisie, die uit manschappen bestond die nog niet aan gevechten deelgenomen hadden, bezette hier het front bij het uitbreken van de aanval.
Ze werden zwaar onder vuur genomen door Duitse ‘Minenwerfers’ en ander geschut.

Tijdens de daaropvolgende gevechten werd een groot deel van Sanctuary Wood, Hill 62, Armagh Wood en Mount Sorrel ingenomen, ten koste van vele slachtoffers.

Een slecht voorbereide tegenaanval op 3 juni mislukte. De volgende dagen werden de Canadezen nog verder achteruit gedreven, richting Ieper.
Ondanks fel weerwerk met o.m. Brits geschut, konden Duitse eenheden ook het gehucht Hoge innemen.
Een tegenaanval op 12-13 juni van de 1ste Canadese Divisie lukte nu wel en werd beschouwd als de eerste Canadese succesvolle aanval.
Doch, de kostprijs was hoog. In de omgeving van Hill 62 en Mount Sorrel zouden maar liefst 8430 Canadese verliezen (doden, gewonden, vermisten) gevallen zijn.
[© Hannelore Decoodt ; Agentschap Onroerend Erfgoed, Vlaamse Overheid]

Na de Eerste Wereldoorlog lag de volledige Westhoek in puin. Herstellen leek haast een onbegonnen zaak.

Direct na de Wapenstilstand keerden de eerste inwoners terug.
Mensen hadden vooral nood aan voedsel, kinderen moesten terug naar school gaan, het sociale verenigingsleven werd herstart, en bovenal maakten de inwoners van een hoop stenen opnieuw een (t)huis.
In 1918 dachten velen dat het onmogelijk zou zijn om de verwoeste gewesten volledig te herstellen.
De volledige frontzone bebossen was volgens hen een betere optie. Maar de streek krabbelde sterk en vastberaden recht. In ruim tien jaar tijd herrees de Westhoek als een Feniks uit zijn as.
Tegen het einde van de jaren twintig was de Wederopbouw grotendeels voltooid en die bepaalt tot op vandaag nog steeds het uitzicht van de Westhoek.

“Feniks : de Wederopbouw na de Eerste Wereldoorlog” is een ode aan de veerkracht van vergeten mannen en vrouwen die puin ruimden en het land na de eerste Wereldoorlog herbouwden.

Bron :
https://www.flandersfields.be/nl/feniks2020 & https://www.westtoer.be/nl/search/feniks

Om “Feniks 2020 – De groote wederopbouw in de Westhoek” wereldwijd mee onder de aandacht te brengen, slaan de radio(zend)amateurs van de UBA-secties ARA uit Gullegem en IPR uit Ieper de handen in elkaar !
Met goedkeuring van de UBA vzw èn het BIPT kregen wij voor de volledige maand november 2020 een speciale, tijdelijke clubvergunning toegekend met als roepteken OP20FENIKS.
Ons radioamateurstation staat opgesteld in de directe omgeving van het gedenkteken van “Hill 62”, gelegen aan de Canadezenlaan te 8902 Zillebeke-Ieper. OP20FENIKS zal te horen zijn op HF (de korte golf-decameterbanden) en op VHF (de 2m-band) in SSB (fonie), CW (morse) alsook in enkele Digi-modes (onder meer RTTY, SSTV en FT8).

Het HF-station vindt onderdak bij de heel vriendelijke eigenaars van het “Hill62 Sanctuary Wood Museum”, Canadalaan 26 te 8902 Zillebeke-Ieper.
Het VHF-station vindt zijn uniek plaatsje wat verderop, in de grasvlakte langsheen de rechterzijde van het gedenkteken van “Hill 62”, mooi tussenin twee enorm grote bomen op ongeveer 58 m ASL.

ARA & IPR activeren het Special Event Station OP20FENIKS op zondag 1 nov, maandag 2 nov, zaterdag 7 nov, zondag 8 nov, woensdag 11 nov, zaterdag 14 nov, zondag 15 nov, zaterdag 21 nov, zondag 22 nov, zaterdag 28 nov en zondag 29 nov (telkens tussen 9 uur en 18 uur).
Tijdens de volledige maand november worden de ARA-Vriendenronde op dinsdagavond èn de IPR-Vriendenronde op donderdagavond telkenmale geactiveerd met onze unieke call OP20FENIKS.
Alle radioamateurs, luisteramateurs, familie, vrienden èn geïnteresseerden zijn van harte welkom !


DN1FWS = Flug Werft Schleißheim actief QRV in CW met historische radioapparatuur

Lokatie: een  vliegveld en vliegtuigmuseum in de buurt van Munchen.
Rig: Lo40K39d, + E52b + Siemens E311  met een FD4 antenne


Meer info: Schleissheim 18-03-2020 PDF      Seite4 PDF
             TKS Louis (PAoLCE)


Het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40- ‘45  activiteiten en nieuws   

Alles op de website van Crash te lezen.

lees meer

Overigen


Onderwerpen in het SRS bulletin nr. 99 

– De SRS dumpschool verplaatst naar 2021
– De onderdelentester W1524A
– Ombouwbeschrijving voor een kristaloscillator in de WS19
– De Spider zend/ontvanger
– Verslag van de expositie Secret Communications 3 in het museum van Arthur Bauer  
– De Central Electronics 100V en 200V zenders, hun tijd ver vooruit
– Anode/schermrooster modulator voor de WS19 HP met lokale tegenkoppeling en negatieve piekbegrenzer
– Safety Notice
– De radiotelescoop van Dwingelo
– De voedingskabel voor een Ha5K39 zelf maken

Hans Muijser
PA0MJW


Overzicht van “secret communications 3” museum Arthur Bauer-Crypto museum hier


Rondeleiders agenda bijgewerkt          meer details


Technodag 12 december info    lees hierPluimpje voor de WS62  lees hierLaatste ontwikkelingen SRS, als geregistreerd en ingelogd lid te lezen op de leden info paginaDe Corona maatregelen van het kabinet geven hier en daar wat ruimte.
We gaan zien wat er nog mogelijk is dit jaar.
Check de evenementen, er zullen er niet door gaan.En, ook belangrijk:

Waar vindt u voor een beetje abonnementsgeld, jaarlijks, twee dumpschooldagen met echte kennis waar u gebruik van kunt maken, twee technodagen met lezing en ruilbeurs, vier technische bulletins met uitgebreide Surplus onderwerpen, twee SRS kampweken in Kootwijkerbroek voor een zeer bescheiden bijdrage, een website met dynamische SRS en andere informatie en gratis adverteren, diverse SRS rondes in CW, AM en USB inclusief twee georganiseerde radio-rendezvous, ondersteuning van musea en herdenkingen en een heleboel gratis vrienden. Alle informatie op de website te lezen.
Eigenlijk kan het niet, maar met hulp van de leden lukt het.
Dit jaar helaas geen of weinig activiteiten vanwege Covid-19, maar als we dat achter ons gelaten hebben gaan we weer vol gas.

Een goede reden om lid te worden van de SRS.

lidmaatschapAlle SRS bulletins in PDF te lezen op de website alleen voor SRS leden

Alle SRS bulletins vanaf het begin (1995) staan in PDF op de leden-login pagina/Bulletins archief en zijn te benaderen als u bent ingelogd. Inloggen kunt als u lid bent van de SRS en registratie hebt aangevraagd bij de webmaster.

Een schat aan technische artikelen en illustraties van diverse surplus apparaten. Deze bulletins komen nog steeds, voor de leden, elk kwartaal in papiervorm in de brievenbus.
Het werk van vele uren artikelen en redactionele arbeid.

Een lidmaatschap waard.

Bent u ook in uw jeugd “begeistert” met de mystiek van radio, bent u ook niet gek op de moderne “contesten” onder het mom van propagatie-onderzoek. Vindt u echte experimenten met radio en mooie AM verbindingen of rustige CW verbindingen waar naam en QTH nog vermeld worden leuker dan een afgeraffelde verbinding waar iedereen 599 is en vooral háást belangrijk is, laat dan een mooi stuk in uw leven niet voorbijgaan en wordt lid van de SRS.

lidmaatschap


Een QTC-tje voor de CW old style liefhebber

Duits mil. cw-netje dinsdags vanaf 10.00 uur op 7035/36 kHz.
Om 11.00 uur QSY  5353 kHz. NCS: Günter/DJ8CY. 
Netje (+/- 5 stns) kan ook worden geleid door Willi/SM6OMH.
 
73 Louis/PAoLCE

SRS  CW RONDE OP DE WOENSDAGAVOND

Het USB net op de woensdagavond heeft aan belangstelling gelukkig niet te klagen, minder bekend is dat er na afloop van het USB net, om 20.30 uur een CW ronde plaats vind op 3568 Khz +/- QRM.

Deze SRS ronde wordt geleid door wisselende netleiders die hun best doen om ook de minder begaafde telegrafisten  in hun tempo te werken.

Juist voor diegenen die weer willen starten met CW is deze ronde een heel goede opstap, immers je hoeft je niet te schamen als het even mis gaat want anderen die meedoen zitten wellicht in hetzelfde schuitje.

Ik (Albert) weet uit ervaring dat het best wel lastig is om als starter een QSO aan te gaan met een meer ervaren en ook onbekend station.

Graag willen wij u uitnodigen om gewoon eens mee te doen en na een tijdje merk je dat je zelfvertrouwen  en vaardigheden dan ook vanzelf toenemen.

Albert ,namens de netleiders

PA0HTT, Henk

PA0CWF, Piet

PA0LCE,  Louis

PA3ACC, Henk

Pa3ERO, Albert


Standpunt en sanctiebeleid Agentschap Telecom t.a.v. EMC storingen

(lees meer)


Ontwikkelingen in de ether, Agentschap Telecom.

(Lees meer)


De redactie van het bulletin ziet graag kopij voor het blad.

Heeft u een zender,ontvanger of combinatie, codeerapparatuur, telex, spionageset e.d.  (surplus) met een leuk of interessant (technisch of historisch interessant) verhaal stuur uw artikel naar de redactie.

Aan te leveren in tekst met foto’s apart toegevoegd.

Voor info en aanleveren aan redactie apestaartje pi4srs.nl


Het plaatsen van hyperlinks en embedded links is bij wet toegestaan.
Mocht u op de website hier een overtreding constateren? graag berichtje naar de webmaster

Wat is een embedded link

 
Dit mag dus

De SRS plaatjes en filmpjes staan niet op opslagmedia (CDN) maar zijn direct gekoppeld embedded

https://www.charlotteslaw.nl/embedden-is-soms-toch-een-inbreuk-op-auteursrecht/

http://www.ejure.nl/2017/12/hyper-embedded-de-link-naar-de-illegale-content/