Een team van Chinese wetenschappers heeft een mijlpaal bereikt op het gebied van onderwatercommunicatie door een foutloze akoestische gegevensoverdracht over een afstand van 600 km tot stand te brengen.
Dat meldt de in Hongkong gevestigde South China Morning Post. De afstand komt overeen met de afstand tussen Stralsund en de Letse Oostzeekust.
Walvissen kunnen laagfrequente liedjes uitwisselen over een afstand van 8.000 km. Een experiment van de Amerikaanse marine uit 2010 toonde eveneens aan dat communicatie over een afstand van 550 km in principe mogelijk is. Het is echter een hele uitdaging om over zulke afstanden een foutloze transmissie te garanderen: zeewater verstrooit geluid in multipad-echo’s, Dopplerverschuivingen vervormen signalen van bewegende objecten en omgevingsgeluiden overstemmen zacht gefluister. Op een afstand van enkele honderden kilometers kan een explosie, vergelijkbaar met een raketlancering, worden teruggebracht tot het geluid van een zoemende mug.
Er werken momenteel naar schatting 2,25 miljoen wetenschappers en ingenieurs in China. Daarnaast studeren er jaarlijks zo’n 4,2 miljoen studenten af aan Chinese universiteiten – velen van hen in STEM-vakken zoals wiskunde, computerwetenschappen, natuurwetenschappen en technologie.
Read More PI4RAZ