Op donderdag om 09.01 UTC wisselt de positie van de zon van halfrond en loopt de scheidslijn tussen dag en nacht, de Greyline, over de twee polen.
Er worden opnieuw bijzondere DX-omstandigheden verwacht in het Greyline-gebied, vooral op de lagere banden waaronder 40 meter. De lengte van de dag en de nacht zijn dan gelijk (de equinox, waarbij de zon precies boven de evenaar staat), maar dit betekent ook dat het poollicht en de effecten daarvan zich op de banden ophopen door het zogenaamde Russell-McPherron-effect.
Het Russell-McPherron-effect behelst dat er rond de equinoxen scheuren ontstaan in het aardmagnetisch veld. Zelfs een zwakke zonnewind kan dan diep in de atmosfeer van de aarde doordringen en een prachtig lichtspektakel aan de nachtelijke hemel creëren. Het is ook de tijd van grote magnetische stormen. Uit een onderzoek[1] blijkt dat van de tweeënveertig grote stormen tussen 1940 en 1990 er geen enkele plaatsvond in de zonnemaanden juni en december, maar dat 40 procent plaatsvond in de maanden met de equinoxen, maart en september. Dit suggereert dat de halfjaarlijkse schommelingen die in de middeling van de indices worden waargenomen, niet het gevolg zijn van een statistisch effect, maar eerder aan de stormen zelf kunnen worden toegeschreven. Maak deze week dus gebruik van de greyline en verbaas je over de bijzondere condities!
[1] N. U. Crooker, E. W. Cliver, B. T. Tsurutani: The semiannual variation of great geomagnetic storms and the postshock Russell-McPherron effect preceding coronal mass ejecta, 1992; in: https://doi.org/10.1029/92GL00377
Read More PI4RAZ