Koude oorlog weekend op 22 en 23 oktober 2022
Het is alweer ruim drie decennia geleden dat de koude oorlog tot een abrupt einde is gekomen. Met het uiteenvallen van de Sovjet-Unie (1991) verdwijnt ook de herinnering aan een tijdperk, die voornamelijk in het teken heeft gestaan van de constante dreiging van een alomvattende nucleaire oorlog.
Oktober 1962 was een kritisch punt in de koude oorlog; de spanningen tussen Oost en West liepen hoog op, resulterende in de Cuba Crisis.
De koude oorlog is voor velen een stuk onbekende geschiedenis en we grijpen de 60 jarige herdenking van de Cuba Crisis graag aan om hier in het weekend van 22 en 23 oktober 2022 meer bekendheid aan te geven.
In heel Nederland zullen gedurende dit weekend zoveel mogelijk koude oorlog objecten toegankelijk zijn voor het publiek en wordt uitleg gegeven over de functie van het betreffende object. Vele objecten zijn zelden open voor publiek en dit weekend is daarom een ideale gelegenheid om eens “achter de schermen” te kijken.
In juni 2019 ontstond in samenwerking met de Stichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog het idee om de techniek achter de koude oorlog meer bekendheid te geven. Tenslotte gebeurde er veel “onder onze neus” waar weinig mensen vanaf wisten.
In de periode zomer 2019 – januari 2022 is deze gedachte verder uitgewerkt en leidde tot het project wat nu voor ligt; meer dan 40 objecten uit de koude oorlog die opengesteld zullen gaan worden voor het publiek, verdeeld over alle provincies. Niet alleen bunkers en noodzetels zijn dan te bezichtigen, maar ook luchtwachttorens, schuilplaatsen voor publiek en speciale “technische bunkers”.
Niemand van ons had kunnen vermoeden wat er op 24 februari in de Ukraïne zou gebeuren. We willen benadrukken dat het geplande weekend op 22 en 23 oktober 2022 op geen enkele manier in verband staat met de situatie in de Ukraïne; we willen graag laten zien wat er in Nederland gebeurde in de periode 1946 – 1991 en ons niet linken aan de situatie in 2022.
Communicatie was ook in de koude oorlog belangrijk; niet alleen had iedere BB bunker een eigen mast van 40 meter hoog maar ook vele andere diensten maakten gebruik van radio. De korte golf zat er vol mee; denk alleen al aan de befaamde “number stations” in de jaren ’70 – ’80 . Daarom zullen we een ook groot aantal objecten “in de lucht” brengen. Op dit moment hebben we al bijna 20 stations die vanuit (voormalige) koude oorlog locaties in de lucht zullen komen, allen met een special call welke vaak is gerelateerd aan het betreffende object. Frequenties, modes, antennes en vermogen worden door de aanwezige amateurs bepaald maar 2, 40 en 80 meter zijn logische plaatsen om te zoeken. Dit is een unieke gelegenheid om deze objecten te werken. Hopelijk horen we u ook.
Voor verdere inlichtingen zie:
Namens Stichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog, Rémon de Man en Pim van den Bosch
Namens het radio deel, Michel Bleijenberg, PD4AVO en Dan de Bruijn, PA1FZH