Elf jaar na de verdwijning van vlucht MH370 begint een nieuwe zoektocht voor de Australische kust. Het Boeing 777-200ER-toestel was op de nacht van 8 maart 2014 onderweg van Kuala Lumpur (Maleisië) naar Beijing (China), maar is nooit aangekomen.
Er waren 239 passagiers uit 14 landen aan boord. Eerdere zoekopdrachten waren vruchteloos. Het bedrijf Ocean Infinity is een paar dagen geleden vertrokken uit Mauritius voor het nieuw gedefinieerde zoekgebied.
Hoewel het verdachte gebied al eerder was doorzocht tijdens een eerdere missie, werd het zoekgebied deze keer nauwkeuriger vastgesteld op basis van nieuwe bevindingen.
De afgelopen jaren zijn er kleinere wrakstukken aangespoeld in de westelijke Indische Oceaan die mogelijk toegeschreven kunnen worden aan MH370. Vervolgens voerden enkele wetenschappers stromingsanalyses uit om de mogelijke crashlocatie te beperken. Bovendien werden er zeepokken aangetroffen op het wrak. Aan de hand van hun aanwezigheid kon worden vastgesteld waar het wrak zich in een bepaald gebied bevond.
Maar ook de amateurradiodienst zou een belangrijke rol kunnen spelen bij het lokaliseren van het vliegtuig. Om de nauwkeurigheid van het nieuwe zoekgebied te bepalen, voerde voormalig luchtvaartingenieur Richard Godfrey, die in de buurt van Frankfurt woont, studies uit op basis van historische WSPR-radioverkeersgegevens. Godfrey gebruikt de signalen van die nacht in de database als een soort radar om conclusies te trekken over de vliegroute van het vermiste vliegtuig.
Het nieuwe zoekgebied beslaat een gebied van 15.000 m² in de zuidelijke Indische Oceaan, ongeveer 1.500 km uit de kust van Australië. Verschillende ‘hotspots’ die onderzoekers hebben aangemerkt als de meest waarschijnlijke crashlocaties, zullen nu worden onderzocht. Het onderwaterterrein is uitdagend, met een kloof en een onderwatervulkaan in het zoekgebied. Er zijn ook herhaaldelijk kritische geluiden te horen over de vraag of WSPR-signalen (Weak Signal Propagation Reporter) wel geschikt zijn voor radaranalyse. Het is echter inherent aan de zaak dat men elk mogelijk spoor volgt om uiteindelijk het toestel te vinden.
Hoe dan ook, het blijft spannend om te zien of het bedrijf Ocean Infinity de komende weken nieuwe inzichten kan verkrijgen in de verblijfplaats van het toestel. Van grote delen van de vliegtuigstructuur, waaronder de romp, de motoren en het landingsgestel, is geen spoor meer te bekennen. Ocean Infinity heeft een ‘no cure, no pay’-deal gesloten. Alleen als het bedrijf succesvol is, wordt het financieel beloond. Het zoekschip kan worden gevolgd via een website: www.mh370-caption.net/index.php/armada-tracking/
Read More PI4RAZ