Het is bijna weer zover: jaarlijks trekt onze planeet door de Perseïdenzwerm. Het gevolg daarvan is een spectaculaire regen van vallende sterren. Het hoogtepunt van dit wonderlijke fenomeen zou volgende week in de nacht van maandag op dinsdag zijn, maar ook eerder loont het de moeite om even naar boven te kijken.
We voelen er niks van, maar onze planeet baant zich een weg door de Perseïden. Dat is een meteorenzwerm: stofdeeltjes die achtergelaten zijn door de komeet Swift-Tuttle. Wanneer die stofdeeltjes tegen onze dampkring botsen, verschijnt heel kort een lichtstreep aan de hemel. Een ’vallende ster’, dus. Al is die term niet geheel correct: het gaat om een stofdeeltje dat opbrandt als het onze atmosfeer binnenkomt. Het zijn meteoren die volledig desintegreren.
Om de meteoren te zien is een rustige, open plek ideaal, maar volgens de experts niet altijd noodzakelijk. Planeten en sterrenbeelden zie je ook wel in een stad. Maar als je de sterrenhemel echt ten volle wil ontdekken, of zoveel mogelijk meteoren wil zien, is het best om de natuur op te zoeken. Er is in Nederland vrij hoge lichtvervuiling, je kunt het beste naar open terrein gaan.
De beste manier om naar de sterren te kijken is op zee. Wanneer je een eindje op het water dobbert, ben je ver verwijderd van de verlichting op het land.
De meteoren zijn te zien met het blote oog, al moet je er wel de tijd voor nemen. Kijk minstens een kwartiertje naar de hemel. De lichtstreepjes zijn steeds maar enkele seconden zichtbaar. Zelfs een planeet als Jupiter is heel makkelijk terug te vinden. Richt je naar het zuiden: de helderste ster aan die kant van de hemel is Jupiter.
Voor de beste resultaten moet je laat opblijven of de wekker zetten: pas na middernacht valt het spektakel goed te zien. Het beste moment om te kijken, met de meeste vallende sterren per uur, is volgens Weeronline op dinsdag 13 augustus om 04:00 uur. Dan is het hoogtepunt van de Perseïdenregen.
Ook in de dagen daarvoor en daarna zijn rond 04:00 uur in de ochtend de meeste vallende sterren te zien. Zo kunnen er al op 10 augustus, maar ook op 16 augustus in totaal zo’n 22 vallende sterren per uur zichtbaar zijn. Tijdens de pieknacht van maandag 12 op dinsdag 13 augustus kunnen naar verwachting gemiddeld zo’n 85 meteoren per uur vallen.
Read More PI4RAZ