Wie of wat is de Surplus Radio Society ?

De Surplus Radio Society ( SRS ) is opgericht 18 december 1994 te Apeldoorn en ingeschreven in het verenigingsregister te Utrecht no. V482979 
Later in de KvK no. 812620914 en stelt zich tot doel de historische en inhoudelijke kennis van radiocommunicatie-installaties te bewaren, te vergroten en toegankelijk te maken. Uiteraard binnen de regels van de wet en de vergunningsvoorschriften.
De leden trachten dit doel te bereiken door deze apparatuur met de bijbehorende componenten weer in de originele staat en operationeel te maken. Voornamelijk betreft het hier militaire surplus apparatuur, echter ook surplus materiaal afkomstig van civiele oorsprong alsmede luchtvaart en maritiem.
Deze doelstelling wordt ondersteund door als vereniging de rondes in stand te houden en het organiseren van de rendez-vous, ( zie pagina rendez-vous info ) waardoor het voor de leden ook leuk blijft om de oude apparatuur operationeel te gebruiken. Ook de velddag-stations spelen hier een rol in. Op de veld-dagen kan ook met antennes geëxperimenteerd worden en dienen de zend-ontvangers als tegenstations voor de thuis leden. Ook is er technisch support uit de vereniging of de leden. De video bestanden rechts laten een indruk zien van de activiteiten.

De apparatuur leeftijd is sterk uiteenlopend, veel Amerikaanse, Engelse, Duitse en ook wel Russische apparatuur uit WW2, maar ook van veel recentere datum. Zo is er na de val van de muur in 1989 een stroom van fraaie Russische en Oost-Duitse radioapparatuur op de surplus markt verschenen.

 

Elk kwartaal verschijnt het fraaie, in kleurendruk uitgevoerde SRS-bulletin met allerlei informatie, artikelen en wetenswaardigheden omtrent deze hobby. De meeste artikelen worden door de leden zelf aangeleverd en door de redactie tot dit mooie resultaat verwerkt.

Vele SRS-leden ( en niet leden ) treffen elkaar elke zondagmorgen om 09:15 uur in de CW-ronde en om 10:00 uur in de AM-ronde. Op de woensdagavond van 19:00 tot 20:30 uur de USB-party, dit laatste voor de gebruikers van surplus die alleen USB hebben.

Daarna is er nog een CW-ronde. Zie de pagina “SRS radio rondes“.

De SRS organiseert 2x per jaar ( juni en september ) velddagen op de boerderijcamping de Hazendonk.

Op deze velddagen zijn de leden actief met hun apparatuur. Tussen Kerst en Oudjaar vindt het eindejaar Midwinter Rendez-Vous plaats, een contest waarbij met de oude apparatuur wordt gewerkt. Verder zijn er over het jaar verspreid een aantal z.g. technodagen in het  Kulturhus de Essenburcht  te Kootwijkerbroek. Er is dan een lezing over een onderwerp dat met de hobby te maken heeft en na afloop van de lezing is er een ruilbeurs.

Wie binnen een jaar alle provincies van Nederland in AM weet te werken, kan het WAPAM certificaat aanvragen.(Worked All Provincies in AM).

Voor de luisteramateurs het  HAPAM certificaat. (Heard All Provincies in AM).

Aanvragen bij: VACANT

Per e-mail: rendezvous apestaartje pi4srs.nl

Op het plaatje klikken om te vergroten.

      

En de QSL kaart van de SRS