Allband verticale HF antenne
Met de onderstaande link kom je op de pagina van Rob Kalmeijer welke een interessant stuk heeft geschreven over heel breed bandige verticale HF antennes. https://www.robkalmeijer.nl/techniek/electronica/radiotechniek/hambladen/cq-dl/1986/page513/index.html?fbclid=IwAR3zX01SMcjH8_Icpwh6dHsVxinfRvFvUDGKtvKHbXZseEasgOL675-2VxY
S punten conversietabel
S punten conversietabel Als u op de SDR ontvanger een ruislijn ziet van -120dBm zou dat ongeveer S1 moeten zijn. U ziet echter zo ongeveer S3-S4 op de S-meter. (3kHz bw) Dat komt omdat u average (AVG) hebt aanstaan. De ruislijn geeft dan het gemiddelde signaal van de ruis aan bij een kleine bandbreedte, terwijl de S-meter het totaal vermogen aangeeft. (bandbreedte afhankelijk) Zet u average uit dan ziet u de pieken rond de -110dBm…
Storing op 80 meter? En wat nu!!
Storing op HF, een actueel onderwerp. Maar wat er tegen te doen? Ik wil proberen een paar aanwijzingen te geven die mogelijk een oplossing kunnen bieden. Storing kan op veel manieren op de antenne binnenkomen, dus een pasklare oplossing is niet aan te geven. Wel een paar onderzoekingsrichtingen die soms over het hoofd worden gezien. Ik focus me nu op de 80 meterband en het gebruik van een NVIS antenne. Tevens is de voedingslijn een…
Stralingsimpedanties van draad- en staafantennes.
D Jefferies, Stralingsimpedanties van draad- en staafantennes. Veel mensen zijn op zoek naar de “heilige graal” van elektrisch kleine, breedbandige, efficiënte antenneconstructies. Dit artikel poogt de fysieke beperkingen uit te leggen van elektrisch korte draad- en staafantennes, die noodzakelijkerwijs een lage stralingsweerstand hebben waarin het steeds moeilijker wordt om significant vermogen te koppelen naarmate de lengte/golflengte-verhouding afneemt. Het artikel is niet heel lang. Een gegeneraliseerde impedantie Z = R + jX heeft een reëel deel R ,…
Tip neutrodynisatie BC191/375 PA0AM
Het betreft het neutrodyniseren van de BC191 cq BC375. Als de modulatie niet symmetrisch is, of met veel FM moet de Tuning unit worden bijgesteld. Verwijder plaatje met frequentie gegevens en je ziet de afstel-schroef, is wel geborgd. Sluit de zender aan op een dummy load, met de normale instelling voor AM beluister je het signaal op een ontvanger op de stand FM. Deze ontvanger bv een FT817 of zoiets, stem je dan af…
Ongewenste HF producten zendapparatuur
Onderstaand de limieten waar onze zelfgebouwde zendapparatuur aan moet voldoen v.w.b. de onderdrukking van de ongewenste componenten. Bron: Agentschap Telecom Gebruikersbepalingen amateurfrequentiegebruik Fabrieksapparatuur heeft ook eisen, maar die zouden in de typegoedkeuring geborgd moeten zijn. Er worden 2 waarden gegeven, één -36 dBm en één dBc In ons geval bij een zelfbouw amateurzender geldt de dBc omdat dit de hoogste waarde is. Deze is gerelateerd aan het PEP max vermogen als referentie. De -36…
Microfoon modificatie PA3CKX bulletin 2, juli 1995
Herinnert u zich deze nog ? Microfoon modificatie van Jan, PA3CKX juli 1995 INLEIDING De gebruikelijke koolmicrofoon voor de GRC-3035, de GRC-9 (de T-17) en de GRC-3030 (de M-29) heeft een belangrijke toevoegende waarde voor het “surplus audiogebied”. Echter deze microfoons munten niet uit door dynamiek, waardoor enerzijds de kwaliteit van de zender niet helemaal tot zijn recht komt, anderzijds de verstaanbaarheid bij veel QRM slecht wordt. Er zijn in de loop van de…
Lagertjes vernieuwen WS19
Hans Dekker PE1ECO heeft een artikel gemaakt voor plaatsing op de website. Dit gaat over het vervangen van de lagers van de rotary transformers op een door hem bedachte simpelste wijze. Dit wil hij graag delen met belangstellenden. TNX Hans Heeft u ook een leuk artikeltje, stuur naar de redactie voor plaatsing in het SRS Bulletin. redactie Hans Muijser/Dick v.d. Berg Nieuwe lagertjes voor de WS19. Voor een demo hier in een plaatselijk museum wilde ik…
Diversen antennes
stories_reusenant
Reusenantenne PDF telefunken_A189
Telefunken_A189 PDF Field-Expedient-Multi-Band-HF-Antennas-Daniel-Wolff
Field-Expedient-Multi-Band-HF-Antennas-Daniel-Wolff.pdf
De WS62 transceiver/ operation VARSITY 1945 PA3ECT
PYE WIRELESS SET No. 62 1944-1966 en operation VARSITY Dit is de WS-62 set compleet met lampje, key, microfoon/headset en power-kabel. Voor 3575 KHz (CW) en 3705 KHz (AM), SRS frequenties, heb ik kristallen.(PA3ECT) De Pye Wireless set 62 is een laagvermogen HF zend-ontvanger, ontworpen om met een 12 VDC voeding te kunnen werken. Hij is bedoeld voor militaire toepassingen alsmede voor burger gebruik en kan ingezet worden als een mobiel of vast opgesteld basisstation.…
De WS19 door PA0MER bulletin 1-1995
Herinnert u zich deze nog ?? Dit is een artikel uit bulletin no 1 1995. Is met OCR naar tekst gebracht voor de vertaaloptie. Op de plaatjes klikken voor vergroting. Hans, PA3ECT Inleiding De Wireless Set No. 19 (WS-19) is ontwikkeld bij de Firma PYE in Engeland door Donald H. Hughes. Van de zogeheten B-set, welke op 245 MHz werkt, wordt gezegd dat dit de eerste VHF zend/ontvanger is voor mobiel gebruik. Met andere woorden…
De flessenzender
Op 9 februari 2019 was de crew voor de uitzendingen van PA66ZRK in het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk op Schouwen-Duiveland. Vanuit de SRS het idee om met zelfgebouwde flessenzenders in de geest van 1953 in te melden in het open-dag net onder PA66ZRK van het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. Volgend jaar, indien de crew weer uitgenodigd wordt, gaan we weer met de flessenzenders de lucht in. Speciaal voor diegenen die ook deze uitdaging willen aangaan, voorlopig nog…