Het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40- ‘45 activiteiten

Het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40- ‘45 organiseert in het najaar Cursus Radiozendamateur in CRASH Museum.  

Radiozendamateurs in Nederland leggen met hun radiozenders contact met andere zendamateurs in Nederland, ergens anders op de wereld of zelfs in de ruimte.

Hiervoor gebruiken ze apparatuur die ze zelf bouwen of kopen. Ook experimenteert een zendamateur met radiozendapparatuur en met antennes. De zendamateur doet dit vanuit persoonlijke interesse voor radiocommunicatie en radiotechniek. Zulke experimenten stonden ruim 100 jaar geleden aan de basis van de ontwikkeling van radio- en telecommunicatie.

Dit najaar wordt er een cursus gegeven die opleidt tot het examen voor Radiozendamateur in de categorie N (Novice). Dit is een internationaal erkend examen en wordt onder toezicht van de overheid afgenomen.

De cursus wordt gegeven door Geert Paulides die in ons Museum één van de vrijwilligers is die de Radiokamer bemant. Geert heeft al meer dan 100 personen opgeleid voor het examen voor Radiozendamateur. De jongste geslaagde cursist was een meisje van 8 jaar en de oudste een man van 87 jaar.

De cursus bestaat uit 8 lessen van ongeveer 2 uur en wordt op zaterdagmiddag in ons Museum gegeven. Er moet worden gerekend op ongeveer 3 uur huiswerk per week. Behalve de aanschaf van een cursusboek en een boekje met oefenexamens zijn er geen kosten voor deze cursus. Wel wordt verwacht dat cursisten donateur van ons Museum zijn of dat worden.

De cursus begint op zaterdag 7 september 2019 om 13.00.

Aanmelden via E-mail bij Geert pa7zee@hccnet.nl

Lees meer


Aalsmeerderbrug: Het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40- ‘45 opent op zaterdag 6 juli om 12.00 uur een tijdelijke expositie over “100 Jaar Fokker Vliegt Voorbij”

Opening: Expositie ‘100 Jaar Fokker Vliegt Voorbij’.

Op zaterdag 6 juli om 12:00 uur opent Peter de Raaf, voorzitter van de FHT (Fokker Heritage Trust), de expositie “100 jaar Fokker Vliegt Voorbij”. Deze tijdelijke expositie is tot eind september in het museum te bezoeken.


Indrukwekkend is het grote aantal verschillende typen dat Fokker heeft gebouwd. Dat is te zien in een fototijdlijn waarin de belangrijkste Fokker vliegtuigen worden getoond. Het ontstaan van de Fokker vliegtuigenfabriek wordt belicht, naast een kort overzicht van het leven van Anthony Fokker. Illustraties van verschillende Fokker vliegtuigen die Thijs Postma zo treffend heeft neergezet zijn ook te bewonderen. Naast foto’s en illustraties zijn ook modellen van de Fokker vliegtuigtypes te bewonderen. Deze zijn uit de collecties van vrijwilligers tijdelijk ter beschikking gesteld aan CRASH. Eén van onze donateurs, Henk Verhoef, stelt twee Meccano modellen tijdelijk ter beschikking. Eén model toont de mitrailleur synchronisatie die door Fokker is geperfectioneerd. Het andere model toont de werking van de motor van de Fokker D. XXI die technisch zijn tijd ver vooruit was.

Het CRASH luchtoorlog- en verzetsmuseum’40-’45 exposeert als een van de weinige musea de originele resten van bijna alle Fokker vliegtuigtypen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de Meidagen van 1940. Zo zijn er resten van een Fokker D. XXI, een Fokker T. V, een Fokker C. X en van een Fokker G. I te bewonderen. Deze zijn door onze vrijwilligers opgegraven en deels gerestaureerd. Wij vinden het 100 jaar Fokker jubileum een mooie gelegenheid om deze resten speciaal onder de aandacht te brengen. Vooral de acties die de bemanningen van die vliegtuigen hebben uitgevoerd verdienen onverminderd de aandacht, hoe triest het lot van die bemanningen vaak is geweest. Onze gidsen vertellen met grote passie en met veel kennis over de geschiedenis van de begindagen van de Tweede Wereldoorlog.

Het museum is geopend op woensdagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur, de vaste zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur en de 2e zondag van de maand ook van 11.00 tot 16.00 uur.

De toegang bedraagt € 5,00 voor volwassenen en € 2,00 voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Donateurs van de stichting en veteranen hebben gratis toegang.

Het museum is gevestigd in het Fort bij Aalsmeer aan de Aalsmeerderdijk 460 in 1436 BM Aalsmeerderbrug (nabij Rijsenhout).

Lees meer

 


Aalsmeerderbrug: Het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40- ‘45 organiseert op zaterdag 13 juli om 13.00 uur een lezing: 100 Jaar Fokker: Een Persoonlijk Verhaal

100 Jaar Fokker: Een Persoonlijk Verhaal

Op zaterdag 13 juli om 13:00 uur begint Ed Beekman de lezing over zijn ervaringen in dienst van Fokker. Ed is een van onze vrijwilligers en heeft 37 jaar bij Fokker gewerkt, dat is ruim een derde van de tijd dat Fokker bestaat. Er zal in de komende tijd wel veel over de geschiedenis van Fokker worden gepubliceerd. Ed zal dan ook niet diep op de gehele geschiedenis in gaan maar vooral over zijn eigen ervaringen vertellen uit de periode 1970 – 2007 bij Fokker. In die periode begon de samenwerking met het Duitse VFW, met Airbus Industries, Shorts of Belfast, Gulfstream in Savannah, Georgia – USA en de licentiebouw van de F16. In die periode valt ook het faillissement en de doorstart van Fokker in 1996.

Ed zijn verhaal is zeer goed te combineren met een bezoek aan de expositie ‘100 jaar Fokker Vliegt Voorbij’, waar in vogelvlucht de 100 jaar Fokker geschiedenis wordt belicht met foto’s, modellen en andere objecten.
De lezing is voor bezoekers aan het museum gratis toegankelijk.
 
Het museum is geopend op woensdagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur, de vaste zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur en de 2e zondag van de maand ook van 11.00 tot 16.00 uur.
 
De toegang bedraagt € 5,00 voor volwassenen en € 2,00 voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Donateurs van de stichting en veteranen hebben gratis toegang.
 
Het museum is gevestigd in het Fort bij Aalsmeer aan de Aalsmeerderdijk 460 in 1436 BM Aalsmeerderbrug (nabij Rijsenhout).

Voor meer informatie over het museum en het werk van het CRASH Luchtoorlog –en Verzetsmuseum ’40- ‘45 kunt U de website www.crash40-45.nl, Instagram of onze Facebookpagina raadplegen.

Lees meer

 


Het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40- ‘45 organiseert op zaterdag 20 juli a.s. om 13.00 uur een lezing: De Fokker G-1

Wat gebeurde er eigenlijk in die vijf dagen in mei 1940 op Vliegveld Bergen? Welke missies werden er gevlogen? Kan er worden teruggezien op een succesvolle inzet? Allemaal vragen die het onderwerp vormen van een lezing van de Stichting Fokker G-1 op zaterdag 20 juli 2019 om 13:00 uur.


Vanaf september 1939 bewaakte de 4de Jachtvliegtuig Afdeling de Nederlandse neutraliteit vanaf het vliegveld Bergen bij Alkmaar. Als net opgerichte afdeling kreeg het de beschikking over een twaalftal Fokker G-1’s die nog maar kort daarvoor door het Wapen der Militaire Luchtvaart (ML) in gebruik was genomen. Nog eens twaalf Fokker G-1s werden ingedeeld bij de 3de JaVA op het vliegveld Waalhaven bij Rotterdam. Als jachtkruiser kregen beide afdelingen de taak om indringers met deze jachtkruiser te onderscheppen en te verdrijven.

In november 1939 leidde dit ertoe dat vanaf Bergen een aantal Duitse watervliegtuigen werd onderschept met behulp van radiocontact. Dat was een eenzijdige verbinding van de grond met het vliegtuig, maar toch. Het bleek lastig de veelal Duitse indringer op te sporen en onder vuur te nemen, al werden er wel een aantal successen geboekt.


De Fokker G-1 was ontworpen als tweemotorige jachtkruiser, met een bemanning van drie: een vlieger, een marconist en een staartschutter. Die laatste twee functies werden al snel samengevoegd en met name op vliegveld Bergen moest snel een oplossing worden gevonden om de tekorten weg te werken. Hier slaagde men in vóór de Duitse inval in mei 1940.

Helaas werden op de eerste oorlogsdag een aantal Fokker G-1’s van de 4de JaVA op de grond vernield, toch bleek het daarna de enige afdeling die nog inzetbaar was. De onvolprezen Technische Dienst leverde in samenwerking met KLM-technici nog een aantal beschadigde Fokker G-1s gevechtsklaar af, maar het bleek een druppel op de gloeiende plaat.

U bent van harte welkom! Kijk ook eens op www.fokkerg-1.nl.

Het museum is geopend op woensdagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur en de 2e zondag van de maand ook van 11.00 tot 16.00 uur.

De toegang bedraagt € 5,00 voor volwassenen en € 2,00 voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Donateurs van de stichting en veteranen hebben gratis toegang.

Lees meer