Het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40- ‘45 activiteiten

CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-’45 activiteiten en nieuws


CRASH online

Aalsmeerderbrug, 26 maart 2020

Net als vele andere culturele instellingen en bedrijven zijn wij gesloten in verband met de aangescherpte regels van de overheid, die voor uw en onze persoonlijke veiligheid zijn ingesteld.

Wij willen echter wel met u in verbinding blijven. Daarom lanceren wij “Contrails Online”

De Contrails online

Donateurs kennen hem, de Contrails; ons kwartaalblad met daarin updates over het museum, achtergrondinformatie, interessante artikelen en meer.

Zolang de sluiting duurt zullen wij naast de normale Contrails ook geregeld de Contrails Online uitbrengen, deze is voor eenieder vrij te downloaden van onze website. In de Contrails Online worden onder meer artikelen uit de eerdere Contrails gepubliceerd en objecten uit onze collectie uitgelicht.

In de eerste editie stellen wij onszelf kort voor, vertellen wij u over de Vickers Wellington PH-C. Het eerste onderzoek van onze stichting en de reden van het ontstaan van CRASH. En wordt het verhaal verteld over de Foxhole radio.

Deze en volgende edities zijn te vinden via: https://www.crash40-45.nl/crash-online/

Wij hopen dat u van deze edities geniet.

Ook hebben wij de inhoud van ons YouTube Kanaal uitgebreid. Er volgt meer.

Voor meer informatie over het museum en het werk van het CRASH luchtoorlog- en verzetsmuseum ’40- ‘45 kunt U de website www.crash40-45.nl, Instagram of onze Facebookpagina raadplegen.


Lezing gaat niet door (Corona)

CRASH Lezing “Betekenis van de Stormovik” zaterdag 28 maart 13:00 uur

Aalsmeerderbrug, 8 maart 2020

Tijdens de tweede wereldoorlog wist een langzaam, zwaar bewapend en -gepantserd aanvalsvliegtuig het te brengen tot één van de meest essentiële wapens van het Rode Leger.

Hildo Schutte neemt het publiek in woord en beeld mee langs de ontwikkeling, het gebruik en het belang van de Stormovik. De oorlog wordt eens van de andere zijde belicht.

klik om te vergroten

Van het begin van Operatie Barbarossa tot en met de Slag om Berlijn bleek de Ilyushin 2, meestal aangeduid met de naam Stormovik, de perfecte oplossing voor de behoefte van het Rode Leger aan luchtsteun in- en achter de frontlinies.

Stormovik piloten vlogen aanvalsmissies op bijzonder lage hoogte en met een grote variëteit aan wapens. Onder eigen troepen bekend als ‘Vliegende Tank’ en ‘Bultenaar’, verwierf het bij de vijand al snel de bijnaam ‘De Zwarte Dood’.

Historisch is een opmerking van de Sovjet Leider Stalin die in een telegram aan een fabriek opriep tot een toename van de productie van dit vliegtuig aangezien “… het Rode Leger de Il-2 net zo hard nodig heeft als lucht en brood …”.

Uiteindelijk werden er in totaal 42,330 Stormoviks in verschillende versies en typen gebouwd, waarmee het jarenlang het meest geproduceerde vliegtuig ter wereld was en is haar invloed op de verdere ontwikkeling van toekomstige aanvalsvliegtuigen bijzonder groot geweest.

Deze lezing is uitstekend te combineren met een bezoek aan het museum. Toegang tot de lezing is gratis voor bezoekers aan het museum.

klik om te vergroten

Het museum is op zaterdag al geopend van 11:00 tot 16:00 uur en is gevestigd in het Fort bij Aalsmeer aan de Aalsmeerderdijk 460 in Aalsmeerderbrug (nabij Rijsenhout).

Voor meer informatie over het museum en het werk van het CRASH luchtoorlog- en verzetsmuseum ’40- ‘45 kunt U de website www.crash40-45.nl, Instagram of onze Facebookpagina raadplegen.


CRASH Spitfire en Flightsimulator Weekend zaterdag 7 en zondag 8 maart

Aalsmeerderbrug, 23 februari 2020

In 2003 kwam een reconstructie van de Spitfire met code 3W-S naar ons museum en is sindsdien een grote publiekstrekker binnen onze uitgebreide collectie. Bezoekers kunnen oog in oog staan met deze legende in onze Spitfirehal. Onderdelen van een gecrashte Spitfire naast met veel fotomateriaal en documenten zijn in het museum te zien.

Kom alles te weten van de Australische piloot John Carmichael die uit zijn Spitfire moest springen, na zijn beschieting van een colonne voertuigen op de A4, waarbij zijn vliegtuig motorschade opliep. Hij kwam veilig aan de grond en met hulp van het verzet kon hij onderduiken in Leimuiden.

Te zien zijn uiteraard de vaste tentoonstellingen en tijdelijke expositie van de 8th Air Force.

Tijdens dit weekend worden op zaterdag 7 maart ook een tweetal flight simulator opstellingen in het museum geplaatst waarmee vlieg demonstraties worden gegeven van de Spitfire maar ook van de Fokker D XXI en andere typen waarvan wij resten in het fort hebben. Dick Weber zal daarnaast op zaterdag om 13:00 uur een verhandeling geven over de Spitfire.

Het museum is zowel op zaterdag 7 maart als op zondag 8 maart geopend van 11:00 tot 16:00 uur en is gevestigd in het Fort bij Aalsmeer aan de Aalsmeerderdijk 460 in Aalsmeerderbrug (nabij Rijsenhout).

Voor meer informatie over het museum en het werk van het CRASH luchtoorlog- en verzetsmuseum ’40- ‘45 kunt U de website www.crash40-45.nl, Instagram of onze Facebookpagina raadplegen.


Opening Expositie 8th Air Force (Achtste Luchtmacht) 25 januari 12:00 uur

Aalsmeerderbrug, 12 januari 2020

De 8th Air Force van de USAAF (United States Army Air Force) heeft een belangrijke rol gespeeld in het verloop van de Tweede Wereldoorlog. Deze luchtmacht, bijgenaamd “Mighty Eighth” heeft vanuit Zuidoost Engeland vanaf een groot aantal bases vele missies uitgevoerd. Een van die missies was het grootste bombardement op doelen in Duitsland uitgevoerd met meer dan 2.000 vliegtuigen.

Berlin raid

In een van de hallen in het CRASH luchtoorlog- en verzetsmuseum ’40-’45 wordt een overzicht gegeven van de 8th Air Force. Daarbij worden alle aspecten belicht: o.a. het ontstaan van deze Luchtmacht, de organisatie ervan, de missies, het leven op en rond de bases, de fabricage van de bommenwerpers en de vliegtuigen zelf. Zo staat er centraal een pedestal, een pilotenstoel en een voetenstuur. Ook wordt de krukas van een van de motoren van een B-17 getoond. Deze objecten zijn alle afkomstig uit de Boeing B-17G “Lonesome Polecat” die in het meer van Zug, Zwitserland, een noodlanding heeft gemaakt. Twee motoren van dit vliegtuig staat bij ons museum in de “Spitfire Hal”.

De expositie zal op 25 januari om 12:00 uur officieel worden geopend door Joost de Raaf. Joost heeft een uitgebreide studie gedaan naar bovengenoemde grootste missie van de 8th Air Force.

Bezoekers van het museum zijn van harte uitgenodigd om deze opening bij te wonen en aansluitend het museum te bezoeken

Het museum is geopend op zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur, op woensdagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur, en elke 2e zondag van de maand van 11.00 tot 16.00 uur.

De toegang bedraagt € 5,00 voor volwassenen en € 2,00 voor kinderen van 6 tot 12 jaar.

Donateurs van de stichting CRASH en veteranen hebben gratis toegang.

8th Air Force badge

Ook hebben donateurs van onze “zusterstichting” ARG in Heemskerk gratis toegang tot ons museum.

Het museum is gevestigd in het Fort bij Aalsmeer aan de Aalsmeerderdijk 460 in 1436 BM Aalsmeerderbrug (nabij Rijsenhout).

Voor meer informatie over het museum en het werk van het CRASH luchtoorlog- en verzetsmuseum ’40- ‘45 kunt U de website www.crash40-45.nl, Instagram of onze Facebookpagina raadplegen.


Aalsmeerderbrug, 8 januari 2020

Het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-’45 kan in het Fort bij Aalsmeer blijven en wordt betrokken bij de herontwikkeling van het fort.

Op uitnodiging van de Gemeente Haarlemmermeer heeft Stadsherstel (een vennootschap met een maatschappelijk doel) een businessplan opgesteld waarin de exploitatiemogelijkheden van het fortgebouw worden aangegeven. Zij hebben ruime, en bewezen ervaring in dit soort projecten.

De komende weken zal Stadsherstel samen met CRASH, buurman Paul Bos, de omliggende dorpsraden en andere mogelijke belanghebbenden verkennende gesprekken voeren waarna de plannen definitief worden gemaakt.

Voor CRASH komt hiermee een einde aan 3 jaar onzekerheid en kunnen wij weer bouwen aan de verdere toekomst. Wij zijn ervan overtuigd, samen met buurman Paul Bos en anderen een significante bijdrage te kunnen leveren aan de herontwikkeling van het Fort.
Onze aantrekkingskracht is groot: in 2019 heeft CRASH meer dan 4000 bezoekers gehad, ruim 50% meer bezoekers dan in 2018!

Hoewel de definitieve plannen zeker consequenties zullen hebben voor CRASH is de opluchting bij onze vrijwilligers en de mensen die ons hebben geholpen zeer groot. Wij zien het vervolg met vertrouwen tegemoet.

Wij verwelkomen bezoekers graag in ons museum

Het museum is geopend op zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur, op woensdagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur, en elke 2e zondag van de maand van 11.00 tot 16.00 uur.