Het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40- ‘45 activiteiten

CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-’45 activiteiten en nieuws


Crash Radio Weekend 2020

                            Zaterdag 29 Februari en Zondag 1 Maart

11:00- 16:00

Thema van dit jaar: WO2 Army Wireless Sets

Demonstraties van verschillende Wireless Sets, o.a:

WS17, WS18, WS19, WS22, WS38, WS42, WS46, WS58, WS62 

Verkoping:  Tijdens de radiodagen is er een verkoop van militaire radio apparatuur o.a. div.WS19

Uitzendingen: Zendamateurs kunnen dit weekend verbinding maken met de radiokamer van het museum op: 3705 kHz AM, 7073 kHz LSB, 50.4, 145.4 en 29.2 MHz FM.

CRASH 40-45 Luchtoorlog en Verzetsmuseum

Fort bij Aalsmeer, Aalsmeerderdijk 460,

1436 BM Aalsmeerderbrug

http://qrz.com/db/PI4http://www.crash40-45.nl/

Entree voor volwassenen is € 5,00 en voor kinderen tot 12 jaar €2,00, houders van een veteranen pas gratis

Crew: Anton PE1JAS, Geert PA7ZEE, Gerard PA3GRK, Gerrit PAØGJC, Herman PH1DTC, Maurice PD4MVG, en Trevor PA3BOH

Nadere informatie bij Gerrit: pa0gjc@ziggo.nl

 


Opening Expositie 8th Air Force (Achtste Luchtmacht) 25 januari 12:00 uur

Aalsmeerderbrug, 12 januari 2020

De 8th Air Force van de USAAF (United States Army Air Force) heeft een belangrijke rol gespeeld in het verloop van de Tweede Wereldoorlog. Deze luchtmacht, bijgenaamd “Mighty Eighth” heeft vanuit Zuidoost Engeland vanaf een groot aantal bases vele missies uitgevoerd. Een van die missies was het grootste bombardement op doelen in Duitsland uitgevoerd met meer dan 2.000 vliegtuigen.

Berlin raid

In een van de hallen in het CRASH luchtoorlog- en verzetsmuseum ’40-’45 wordt een overzicht gegeven van de 8th Air Force. Daarbij worden alle aspecten belicht: o.a. het ontstaan van deze Luchtmacht, de organisatie ervan, de missies, het leven op en rond de bases, de fabricage van de bommenwerpers en de vliegtuigen zelf. Zo staat er centraal een pedestal, een pilotenstoel en een voetenstuur. Ook wordt de krukas van een van de motoren van een B-17 getoond. Deze objecten zijn alle afkomstig uit de Boeing B-17G “Lonesome Polecat” die in het meer van Zug, Zwitserland, een noodlanding heeft gemaakt. Twee motoren van dit vliegtuig staat bij ons museum in de “Spitfire Hal”.

De expositie zal op 25 januari om 12:00 uur officieel worden geopend door Joost de Raaf. Joost heeft een uitgebreide studie gedaan naar bovengenoemde grootste missie van de 8th Air Force.

Bezoekers van het museum zijn van harte uitgenodigd om deze opening bij te wonen en aansluitend het museum te bezoeken

Het museum is geopend op zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur, op woensdagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur, en elke 2e zondag van de maand van 11.00 tot 16.00 uur.

De toegang bedraagt € 5,00 voor volwassenen en € 2,00 voor kinderen van 6 tot 12 jaar.

Donateurs van de stichting CRASH en veteranen hebben gratis toegang.

8th Air Force badge

Ook hebben donateurs van onze “zusterstichting” ARG in Heemskerk gratis toegang tot ons museum.

Het museum is gevestigd in het Fort bij Aalsmeer aan de Aalsmeerderdijk 460 in 1436 BM Aalsmeerderbrug (nabij Rijsenhout).

Voor meer informatie over het museum en het werk van het CRASH luchtoorlog- en verzetsmuseum ’40- ‘45 kunt U de website www.crash40-45.nl, Instagram of onze Facebookpagina raadplegen.


Aalsmeerderbrug, 8 januari 2020

Het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-’45 kan in het Fort bij Aalsmeer blijven en wordt betrokken bij de herontwikkeling van het fort.

Op uitnodiging van de Gemeente Haarlemmermeer heeft Stadsherstel (een vennootschap met een maatschappelijk doel) een businessplan opgesteld waarin de exploitatiemogelijkheden van het fortgebouw worden aangegeven. Zij hebben ruime, en bewezen ervaring in dit soort projecten.

De komende weken zal Stadsherstel samen met CRASH, buurman Paul Bos, de omliggende dorpsraden en andere mogelijke belanghebbenden verkennende gesprekken voeren waarna de plannen definitief worden gemaakt.

Voor CRASH komt hiermee een einde aan 3 jaar onzekerheid en kunnen wij weer bouwen aan de verdere toekomst. Wij zijn ervan overtuigd, samen met buurman Paul Bos en anderen een significante bijdrage te kunnen leveren aan de herontwikkeling van het Fort.
Onze aantrekkingskracht is groot: in 2019 heeft CRASH meer dan 4000 bezoekers gehad, ruim 50% meer bezoekers dan in 2018!

Hoewel de definitieve plannen zeker consequenties zullen hebben voor CRASH is de opluchting bij onze vrijwilligers en de mensen die ons hebben geholpen zeer groot. Wij zien het vervolg met vertrouwen tegemoet.

Wij verwelkomen bezoekers graag in ons museum

Het museum is geopend op zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur, op woensdagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur, en elke 2e zondag van de maand van 11.00 tot 16.00 uur.


Het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40- ‘45 opent op zaterdag 5 oktober a.s. om 12.00 uur de expositie: ‘Operatie Market Garden’

Opening: Expositie ‘Market Garden’

Na weken van aandacht voor de herdenking van 75 jaar Market Garden in de omgeving van Nijmegen en Arnhem is nu de beurt aan het CRASH luchtoorlog- en verzetsmuseum ’40-’45. Wij geven die operatie specifiek aandacht in een van onze museum zalen.

De expositie ‘Operatie Market Garden’ wordt op zaterdag 5 oktober om 12:00 uur officieel geopend. De opening zal worden verricht door de Majoor Dr. Jaap Hoogenboezem.

Parachutes open overhead as waves of paratroops land in Holland during operations by the 1st Allied Airborne Army. September 1944

In de zaal is een spectaculair diorama ingericht waarin u oog in oog staat met militairen in de originele uniformen die tijdens de operatie zijn gedragen met hun uitrusting en gebruiksvoorwerpen. Zo is er een aantal parachutisten te zien: een Pool, een Canadees, een Engelsman, een Franse SAS en een Amerikaan van de 101 Airborne Division “Screaming Eagles”. Ook is er in tekst en beeld aandacht gegeven aan de gebeurtenissen van de operatie en aan de legeronderdelen die in de operatie hebben meegevochten. Een vitrine toont een aantal van de voertuigen die een rol hebben gespeeld tijdens Market Garden. Ook is er doorlopend een film over de operatie te zien.

Het museum is geopend op woensdagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur en iedere 2e zondag van de maand ook van 11.00 tot 16.00 uur.

De toegang bedraagt € 5,00 voor volwassenen en € 2,00 voor kinderen van 6 tot 12 jaar.
Donateurs van de stichting en veteranen hebben gratis toegang op vertoon van hun kaart.

Het museum is gevestigd in het Fort bij Aalsmeer aan de Aalsmeerderdijk 460 in 1436 BM Aalsmeerderbrug (nabij Rijsenhout).

Voor meer informatie over het museum en het werk van het CRASH Luchtoorlog –en Verzetsmuseum ’40- ‘45 kunt U de website www.crash40-45.nl, Instagram of onze Facebookpagina raadplegen.


Verhalen vertellen bij het Crash museum

Het Crashmuseum en het Historisch Museum Haarlemmermeer geven de gelegenheid om aan de verhalentafel op de dinsdagmorgen verhalen over de oorlog te vertellen.
Dinsdagmorgen 17 september starten wij in het Historisch Museum Haarlemmermeer met het eerste onderwerp: “Ervaringen van overlevenden en nabestaanden van de Tweede Wereldoorlog”.
Deze verhalen worden gebundeld tot een boekje, opdat dit nooit meer zal gebeuren. Heeft u verhalen over die tijd…kom het vertellen.

Neem fotomateriaal mee als u dat heeft.

De onderwerpen per datum zijn:

De Tweede wereldoorlog in Nederland:

 • 17 september:   Ervaringen van overlevenden van W.O.2
 • 24 september:   Bezetting van Haarlemmermeer
 • 1 oktober:            Getuigenissen van crashes
 • 8 oktober:            Verzet in Haarlemmermeer
 • 15 oktober:         Onderduikers
 • 22 oktober:         Bevrijding van Haarlemmermeer
 • 29 oktober:         Wederopbouw

De Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië en daarna:

 • 5 november:       Hoe was de oorlog in Nederlands-Indië?
 • 12 november:    Hoe waren de oorlogservaringen in Nederlands-Indië?
 • 19 november:    Bersiap periode in Nederlands-Indië, de vrijheidsstrijd van de Indonesiërs
 • 26 november:    Politionele acties
 • 3 december:       Repatriëring naar Nederland en hoe was de ontvangst?
 • 1 januari:              Wederopbouw
 • 21 januari, 4 februari, 11 februari, 18 februari zijn ook verhalentafelochtenden

Voor meer informatie over het museum en het werk van het CRASH Luchtoorlog –en Verzetsmuseum ’40-‘45 kunt U de website www.crash40-45.nl, Instagram of onze Facebookpagina raadplegen.

 

Nu, bijna 75 jaar na onze bevrijding wordt de levende herinnering aan de Tweede Wereldoorlog steeds moeilijker levend te houden.

Daarom heeft CRASH het initiatief genomen voor het project “Oorlogsverhalen”.

Het project heeft als doel zoveel mogelijk levende herinneringen van overlevenden van de Tweede Wereldoorlog op beeld en geluid te registreren en zo te bewaren voor ons nageslacht. Immers bijna 80 jaar nadat de Tweede Wereldoorlog is begonnen lijkt wat er heeft plaatsgevonden ver weg en is weggezakt in de herinneringen van d nabestaanden. Het CRASH luchtoorlogs- en verzetsmuseum’40-’45 ziet het als haar kerntaak om de herinneringen aan de vreselijke gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog levend te houden. De zo verzamelde documenten willen wij gebruiken om de jonge generaties mee te geven wat er in die oorlog heeft plaatsgevonden en ze ervan te doordringen dat dit nooit meer mag gebeuren. Het motto is: Leren niet te vergeten en niet vergeten te leren

Mocht u interesse hebben om een bijdrage te leveren dan kunt u een mailbericht sturen naar: oorlogsverhalen@crash40-45.nl of bellen met Rick Franke op 0612744634.

U bent natuurlijk altijd welkom in ons museum. Het museum is geopend op woensdagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur, de vaste zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur en de 2e zondag van de maand ook van 11.00 tot 16.00 uur.

De toegang bedraagt € 5,00 voor volwassenen en € 2,00 voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Donateurs van de stichting en veteranen hebben gratis toegang.

Het museum is gevestigd in het Fort bij Aalsmeer aan de Aalsmeerderdijk 460 in 1436 BM Aalsmeerderbrug (nabij Rijsenhout).

Voor meer informatie over het museum en het werk van het CRASH Luchtoorlog –en Verzetsmuseum ’40- ‘45 kunt U de website www.crash40-45.nl, Instagram of onze Facebookpagina raadplegen.


Het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40- ‘45 organiseert in het najaar Cursus Radiozendamateur in CRASH Museum.  

Radiozendamateurs in Nederland leggen met hun radiozenders contact met andere zendamateurs in Nederland, ergens anders op de wereld of zelfs in de ruimte.

Hiervoor gebruiken ze apparatuur die ze zelf bouwen of kopen. Ook experimenteert een zendamateur met radiozendapparatuur en met antennes. De zendamateur doet dit vanuit persoonlijke interesse voor radiocommunicatie en radiotechniek. Zulke experimenten stonden ruim 100 jaar geleden aan de basis van de ontwikkeling van radio- en telecommunicatie.

Dit najaar wordt er een cursus gegeven die opleidt tot het examen voor Radiozendamateur in de categorie N (Novice). Dit is een internationaal erkend examen en wordt onder toezicht van de overheid afgenomen.

De cursus wordt gegeven door Geert Paulides die in ons Museum één van de vrijwilligers is die de Radiokamer bemant. Geert heeft al meer dan 100 personen opgeleid voor het examen voor Radiozendamateur. De jongste geslaagde cursist was een meisje van 8 jaar en de oudste een man van 87 jaar.

De cursus bestaat uit 8 lessen van ongeveer 2 uur en wordt op zaterdagmiddag in ons Museum gegeven. Er moet worden gerekend op ongeveer 3 uur huiswerk per week. Behalve de aanschaf van een cursusboek en een boekje met oefenexamens zijn er geen kosten voor deze cursus. Wel wordt verwacht dat cursisten donateur van ons Museum zijn of dat worden.

De cursus begint op zaterdag 7 september 2019 om 13.00.

Aanmelden via E-mail bij Geert pa7zee@hccnet.nl

Lees meer